домаUncategorizedПaд на цените на суровата нафта на светските пазари

Пaд на цените на суровата нафта на светските пазари

Цените на нафтата паднаа денес, бидејќи свежите податоци дополнително ги зголемија мрачните прогнози за состојбата на кинеското закрепнување по пандемијата, иако очекувањата за продолжување на намалувањата на понудата од водечките производители на ОПЕК + ги ограничија загубите.

До 09.33 часот по Гринич, фјучерсите на суровата нафта Брент за ноември поевтинија за 51 цент на 88,49 долари за барел, додека фјучерсите на американската западна Тексас интермедијт (WTI) октомвриските фјучерси се намалија за 14 центи на 85,41 долари за барел.

Кина, втората по големина економија во светот, се смета за клучна за поткрепување на побарувачката на нафта во остатокот од годината. Нејзината слаба економска активност ги фрустрира пазарите бидејќи ветениот стимул не ги исполни очекувањата.

Истражувањето на приватниот сектор во вторникот покажа дека кинеската дејност на услуги се проширила со најбавно темпо во последните осум месеци во август, бидејќи слабата побарувачка продолжи да го задржува најголемиот увозник на нафта во светот.

Аналитичарите рекоа дека пазарите ги ценат неодамнешните напори на Кина да ја зајакне економијата, неутрализирајќи ја поддршката од очекуваните намалувања на снабдувањето со нафта.

Во меѓувреме, податоците од Европа беа исто така мрачни. Истражувањето покажа поостри од очекуваното опаѓање на деловната активност во еврозоната минатиот месец, бидејќи доминантната индустрија за услуги во блокот се намали, што сугерира дека блокот може да западне во рецесија.

Во Британија, истражувањето покажа дека активноста на услугите паднала во август, што е прв пад од јануари, бидејќи повисоките каматни стапки ја намалија побарувачката на потрошувачите и корпорациите.

Во Јапонија, третата по големина економија во светот, трошоците на домаќинствата во јули паднаа за 5,0% во однос на претходната година, подлабоко од прогнозираниот пад од 2,5% и продолжувајќи во петтиот месец на падови.

Очите се вперени и во економските податоци на САД кои се очекуваат подоцна во вторник за индиции за тоа дали Федералните резерви ќе ја прекинат својата агресивна кампања за зголемување на каматните стапки.

Се очекува Саудиска Арабија да ги продолжи доброволните намалувања на нафтата до октомври, а Русија ќе го претстави новиот договор за намалување на снабдувањето со ОПЕК + оваа недела, според нејзиниот вицепремиер.

Москва веќе објави дека ќе го намали извозот за 300.000 барели дневно (bpd) во септември, по намалувањето од 500.000 барели дневно во август. Ријад, исто така, се очекува да го префрли доброволното намалување од 1 милион барели дневно во октомври.

Беше 18 мај

00:03:36

Ден 18 мај 2024

00:01:17