домаUncategorizedИНФЛАЦИЈАТА ВО ЕВРОЗОНАТА И ВО АВГУСТ НА 5,3%, СÈ УШТЕ ДАЛЕКУ ОД...

ИНФЛАЦИЈАТА ВО ЕВРОЗОНАТА И ВО АВГУСТ НА 5,3%, СÈ УШТЕ ДАЛЕКУ ОД ЦЕЛТА НА ЕЦБ

Инфлацијата во 20-те земји кои користат единствена валута остана стабилна во август на 5,3%, што е сè уште далеку од целта од 2% на Европската централна банка.

Германската централна банка предвидува дека економијата на земјата, најголемата во Европа, ќе биде повеќе или помалку повторно стагнира во тековниот квартал – додавајќи на низата слаби перформанси.

Германскиот бруто домашен производ стагнираше во вториот квартал по падот во двата претходни квартали бидејќи земјата се бореше со високите цени на енергијата, зголемените трошоци за задолжување и слабоста во Кина, која беше клучен трговски партнер.Меѓународниот монетарен фонд минатиот месец прогнозираше дека Германија ќе биде единствената голема економија во светот што ќе се намали оваа година, дури и со слаб економски раст ширум светот во услови на зголемени каматни стапки и закана од растечка инфлација.