домаUncategorizedДали пиете премногу кафе: Погледнете ги симптомите кои укажуваат на тоа

Дали пиете премногу кафе: Погледнете ги симптомите кои укажуваат на тоа

Без оглед на тоа што бројни студии покажаа дека пиењето вистинска количина кафе има многу придобивки за нашето здравје, прекумерното консумирање на овој популарен пијалок може да има негативни последици.

Како што објави The Healthy, понекогаш може да биде тешко да се препознаат знаците дека консумираме премногу кофеин, но некои симптоми постојат.

Чувство на вознемиреност или вознемиреност

Како што објаснуваат диететичарите, ако често се чувствуваме вознемирени или вознемирени без јасна причина, тоа може да биде затоа што консумираме премногу кафе.

Имено, студиите спроведени на оваа тема покажале дека луѓето кои пијат премногу кафе во текот на денот се чувствуваат вознемирени бидејќи кофеинот драстично им ја зголемува енергијата, а со тоа и кортизолот или хормонот на стрес.

Болки во стомакот

Иако умереното внесување кафе може да придонесе за подобро варење, ако претераме, ризикуваме одредени дигестивни нарушувања како што се болки во стомакот, гасови или непријатни грчеви. Научниците, исто така, неодамна открија дека одредени соединенија во кафето го стимулираат лачењето на стомачната киселина во клетките на желудникот, што исто така може да доведе до варење и горушица.

Проблеми со спиењето

Проблемите со спиењето, особено несоницата, можат да бидат предизвикани од бројни медицински состојби, но и од прекумерно консумирање кафе. Според Американската академија за медицина, и пет часа по консумирањето кафе, кофеинот останува во нашето тело. Тоа значи дека може да потрае долго време додека стимулот целосно да го напушти телото, што може да го зголеми бројот на будења во текот на ноќта и да го намали вкупното време за спиење.

Беше 16 јуни

00:04:04

Ден 16 јуни 2024

00:01:17

Беше 15 јуни

00:08:54

Ден 15 јуни 2024

00:01:17